Manja slova Veća slova RSSDirektor

Veselin Veljović
Službeni kontakti:

Telefon: 020 241 964

Fax: 020 241 963

e-mail: direktor@policija.me

 

Dr Veselin Veljović doktorirao je na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu na temu „Kapaciteti Crne Gore u odgovoru na regionalne bezbjednosne prijetnje“.

Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici na temu „Međunarodno priznanje države u međunarodnom javnom pravu“.

Prethodno je završio Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu.
Nakon završetka Vojne akademije, do septembra 1992. godine, službovao je u jedinicama Jugoslovenske narodne armije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore je zasnovao radni odnos u oktobru 1992. godine kao komandir Stanice policije u Centru bezbjednosti Pljevlja.

Tokom radnog angažovanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, od decembra 1995. godine do oktobra 2005. godine, obavljao je dužnost komandanta Specijalne antiterorističke jedinice.

Završio je više međunarodnih stručno-specijalističkih kurseva i seminara u zemlji i inostranstvu koji analiziraju terorizam kao globalni izazov i bezbjednosnu prijetnju.

Objavio je više stručnih radova, napisao je recenziju za knjigu „Bliska borba“ autora dr Željka Spalevića i predgovor za „Zakonik o krivičnom postupku-priručnik za policijske službenike“ grupe autora, izvodio je tematska predavanja na fakultetima u Podgorici i Beogradu.

Dužnost direktora Uprave policije Crne Gore obavljao je od oktobra 2005. godine do kraja decembra 2011. godine.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imenovao ga je 29. decembra 2011. godine za savjetnika za oblast odbrane i bezbjednosti.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović imenovao ga je 27. novembra 2014. godine za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Rješenjem Vlade Crne Gore od 30. jula 2018. godine imenovan je za direktora Uprave policije.

Rukovodio je vladinom Komisijom za izradu Strategije nacionalne bezbjednosti i Nacionalnim međuresorskim operativnim timom za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

Za stručni i profesionalni rad u Ministarstvu ocjenjivan je najvišim službenim ocjenama i više puta nagrađen i pohvaljen.

Povodom Dana bezbjednosti, odlikovan je Ordenom zasluga za oblast odbrane i bezbjednosti prvog stepena i dobitnik je plakete Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma u Crnoj Gori.