Мања слова Већа слова РСС
МУП

УП

УП

Управа полиције


Родна равноправности

Родна равноправност је начело социјалне филозофије које подразумијева једнакост мушкараца, жена и особа другачијих родних идентитета у друштвеном и политичком животу.

Равноправност жена и мушкараца и развој политике једнаких могућности гарантује се Уставом Црне Горе, у поглављу Људска права и слободе. Гаранције дате овим највишим правним актом разрађене су низом закона којима су уређени радни односи, запошљавање, пензијско и инвалидско осигурање, образовање, здравствена и социјална заштита, заштита на раду, породични односи, кривична дјела и многим другим. Механизми за постизање родне равноправности прописани су и Законом о родној равноправности.

Управа полиције је свјесна да је неопходно предузети посебне мјере како би се помогло и подржало пуно уживање људских права свих грађана, без обзира на сексуалну оријентацију и родни идентитет, па ће у наредном периоду, слиједећи усвојене планове и европске директиве, унаприједити стање у овом сегменту реализацијом низа мјера, међу којима и промовисањем жена у полицији.

Приручник о родној равноправности у Управи полиције

У циљу реализације мјера за постизање родне равноправности Министарство унутрашњих послова је у сарадњи са међународним партнерима израдило приручник о родној равноправности у Управи полиције. Приручник је намијењен свимполицијским службеницима, како мушкарцима тако и женама. Циљ приручника је да сви запослени увиде да је родна равноправност у Управи полиције, као и у сваком другом државном органу, неопходна и да ће се на овај начин допринијети подизању свијестиполицијских службеника о значају ове теме.

Приручник можете преузети ОВДЈЕ

Приручник на енглеском језику можете преузети ОВДЈЕ


Анализа перцепције запослених у Управи полиције о родној равноправности

Управа полиције континуирано реализује активности од значаја за унапређење стања у области родне равноправности. Питање родне равноправности је питање људских права и једини начин изградње социјално праведног и демократског друштва.

У циљу сагледавања питања родне равноправности у полицији Црне Горе, Управа полиције је уз подршку Центра за интегритет у сектору одбране Краљевине Норвешке (ЦИДС) урадила Анализу перцепције запослених у Управи полиције о родној равноправности.

Анализу можете преузети ОВДЈЕ


Промоција полицијског посла са посебним освртом на полицијске службенице

Мисија ОЕБС-а у Црној Гори је, у сарадњи са Управом полиције, реализовала низ активности везаних за промоцију полицијског посла, са посебним освртом на полицијске службенице, у циљу повећања свијести, како запослених тако и грађана, о значају учешћа жена у обављању полицијских послова и повећања њиховог броја.

Урађена је брошура и постер који пружају практичне информације о полицијским пословима, школовању полицајаца и запошљавању у полицији. 

Снимљено је шест видео спотова у трајању од по 30 секунди, који промовишу позитивну слику о полицијским службеницама и приказују полицију као атрактивну и пожељну прилику за посао за жене. Полицијски службеници, мушкарци и жене, из јавног реда и мира, саобраћајне, граничне, криминалистичке и Посебне јединице полиције, као и академци Полицијске академије, активно су учествовали у снимању овог промотивног материјала, чиме су дали лични и професионални допринос реализацији ове активности. Видео спотове можете погледати на линковима који су ниже.

Истраживања су показала да равноправно учешће мушкараца и жена у обављању полицијских послова доприноси повећању професионализма и повјерења грађана у полицију, као и да савремена полиција треба да поштује принципе родне равноправности и одражава друштво којем служи, из којег разлога Управа полиције посебну пажњу посвећује овој теми.

Полицијска академија - хттпс://yоуту.бе/дЈКО-УxРWw0
Криминалистичка полиција - хттпс://yоуту.бе/7оЗ60ОЛ5н-М
Гранична полиција - хттпс://yоуту.бе/хyЦх8нлОАЈ8
Специјална јединица полиције - хттпс://yоуту.бе/уwМ8XнТМ31Е
Јединица полиције за јавни ред и мир - хттпс://yоуту.бе/wдИЗцКаД028
Саобраћајна полиција - хттпс://yоуту.бе/WоФ06ППЉвг