Manja slova Veća slova RSS
>

Veljović u radnoj posjeti Bijelom Polju: „Sistem bezbjednosti će očuvati mir i bezbjednost svih građana a posebno osjećaj sigurnosti manjinskih naroda“

Veljović u radnoj posjeti Bijelom Polju: „Sistem bezbjednosti će očuvati mir i bezbjednost svih građana a posebno osjećaj sigurnosti manjinskih naroda“
Datum objave: 28.01.2020 13:33 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave policije Veselin Veljović boravio je danas sa saradnicima u Bijelom Polju, u radnoj posjeti Centru bezbjednosti u okviru koje je organizovan sastanak kojem je prisustvovao pomoćnik direktora Zoran Lazović i odgovorne starješine ovog centra, Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac i Regionalnog centra granične policije „Sjever“.

Prezentovani su rezultati rada u protekloj godini, a razgovaralo se i o važnim pitanjima vezanim za bezbjednost građana i u ovoj lokalnoj zajednici.

„Na području koje svojom nadležnošću obuhvata Centar bezbjednosti Bijelo Polje, u godini koja je za nama registrovano je 238 krivičnih djela, što je za 9 % manje u odnosu na 2018. godinu. Nadležnim tužilaštvima podnijeto je 215 krivičnih prijava protiv 238 lica zbog sumnje da su izvršili određena krivična djela. Takođe, rasvijetljena su i tri krivična djela iz prethodnog perioda“ – saopštio je načelnik Miloš Bulatović.

Direktor Veljović je istakao da u ovom momentu poseban senzibilitet treba usmjeriti na zaštitu manjinskih naroda, i svih građana naročito u trenucima kada su primjetni govor mržnje i netolerancije u sporadičnim izjavama neodgovornih pojedinaca.

UP„Bezbjednosna situacija u državi je stabilna, a incidenti koji su zabilježni prethodnih dana su izolovani slučajevi“ – kazao je Veljović.

Svjedoci smo da se u javnosti plasiraju brojne dezinformacije koje za cilj imaju uznemirenje javnosti, a konstatuju se i pritisci na građane zbog vjerskih ili drugih razloga. Važno je da građani cijene aktuelnu situaciju i da ne podliježu pritiscima i provokacijama, kao i to da sve ovakve slučajeve prijave policiji.

„Operativni sastav policije djeluje jedinstveno u aktuelnom ambijentu kada je potrebno obezbijediti mirno odvijanje okupljanja građana koji ostvaruju svoje zagarantovano demokratsko pravo na iskazivanje mišljenja i uvjerenja“ – naglasio je Veselin Veljović.

Policija pokazuje visok stepen tolerancije, a zakonom propisana ovlašćenja se primjenjuju samo u izuzetnim slučajevima kada je neophodno očuvati stabilnost reda i mira.

UPOsim toga, direktor Veljović se tokom ove radne posjete sastao i sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem gdje je zaključeno da je saradnja policije i opštinskih organa u kontinuitetu na visokom nivou.

Smolović je ocjenio da stabilan ambijent podstiče i privlači nove investicije za dobrobit svih građana koji žive u ovoj Opštini.

Bjelopoljska opština je primjer multietničkog sklada i to je vrijednost koju treba čuvati, a dosadašnja saradnja sa lokalnom zajednicom je naišla na sve pohvale.

Policija sa partnerskim službama i organizacijama na lokalnom nivou odlučno i posvećeno radi na tome da se svaki građanin, bez obzira na različitosti, osjeća sigurno i spokojno, što je konstatovano na današnjem sastanku.

Zaključeno je da je zaštita svih građana i njihovih porodica prioritet od kojeg policija neće odstupiti.